17.10.2015.

Afera „Matićev šal 2015.“


Afera Matićev Šal


Nagrada „Matićev šal“ već duže vreme je diskreditovana sumnjivim načinom biranja laureata i upitnim kvalitetom samih nagrađenih knjiga. 2015. godine slučaj je otišao i korak dalje. Nagrada je dodeljena autorki koja ne ispunjava osnovne uslove konkursa u vidu ograničenja godina onih koji konkurišu. 
Ipak, čini se da sve ovo nije mnogo uznemirilo organizatore imajući u vidu to da na pritužbe čak ni ne odgovaraju, kako medijski, tako i u pismima oštećenih upućenim organizatorima. Štaviše, čitav slučaj ignorišu i mediji, počev od ignorisanja čitavog slučaja (poslat je na adresu više od 20 medija), pa do neobjavljivanja niza komentara na portalu Novosti u kojima ne postoji ništa sporno - osim kritičkog stava. Izgleda, dakle, da je ovom aferom vladavina UKS-a ovom nagradom još više i snažnije učvršćena. 
Da podsetimo, nagradu „Matićev šal“ i uopšte manifestaciju „Matićevi dani“ organizuje Narodna biblioteka „Dušan Matić“ iz Ćuprije, za čije organizovanje dobija sredstva od Ministarstva kulture i lokalne samouprave Ćuprije putem redovnih godišnjih konkursa - dakle iz džepa građana. Ipak, ovo ne sprečava predsednika UKS-a, Radomira Andrića, da čak i u javnim istupanjima ovu nagradu navodi kao UKS-ovu nagradu


Originalni istraživački tekst ovom prilikom prenosimo u celosti.
(tekst prvobitno objavljen na portalu CIVILON)

„Matićev šal“ za pesnike do 27 godina – slučaj pesnikinje od 29


Julijana Janković, pesnikinja koja ima 29 godina, ovogodišnja je dobitnica prestižne nagrade „Matićev šal“ – koja se dodeljuje za pesnike do 27 godina starosti (slovima: dvadeset sedam), a koji su izdali prvu knjigu u toku perioda septembar 2014. – avgust 2015. godine. 
Svečana dodela Matićevog šala Julijani Janković,
izvor: Biblioteka Dušan Matić, zvanična fb stranica

Žiri za dodelu „Matićevog šala“ činili su Radomir Andrić, književnik iz Beograda i predsednik Udruženja književnika Srbije, prof. dr Velibor Lazarević, profesor književnosti iz Kruševca i Gordana Marković, v.d. direktora Biblioteke u Ćupriji. Zbirka pesama Julijane Janković „Prostor i nesanica. Zov“ izdvojila se iz konkurencije od 19 knjiga koje su pristigle na konkurs, zbog čega je žiri odlučio da je nagradi. Žiri je saopštio svoju odluku medijima 7. 9. 2015. godine, uprkos najavama da će biti saopštena do petka, 4. 9. 2015

Iako se na zvaničnom saopštenju Biblioteke „Dušan Matić“ to ne navodi, na više mesta (na primer: BlicSvedok) mogu se pronaći dodatne informacije o ovogodišnjoj dobitnici, te saznajemo da je Julijana Janković pesnikinja iz Beograda, rođena 26. 3. 1986. godine u Boru, i trenutno ima 29 godina. 

Već na prvo čitanje ovo se čini ekstremno čudnim, pošto se nagrada „Matićev šal“ dodeljuje pesnicima do 27 godina starosti. U tekstu konkursa jasno se navode propozicije za učešće, koje doslovno prenosimo: „Pravo učešća na Konkursu imaju mladi pesnici iz Srbije do 27 godina života sa svojom prvom knjigom pesama koja je objavlјena u periodu između septembra 2014. i avgusta 2015. godine.“

Stoga, postavljamo otvoreno pitanje: Kako nagradu za autore do 27 godina može dobiti autorka koja ima 29 godina – to je čak dve godine više? U književnom svetu postoji konsenzus koji kazuje da se, kada su u pitanju konkursi koji su ograničeni godinama starosti, mogu prijaviti oni autori koji u trenutku izdavanja knjige ne prelaze konkursom određenu starosnu granicu. U ovom slučaju to znači da autor u periodu izdavanja knjige (koji je bilo koji datum između septembra 2014. i avgusta 2015. godine) autor ne sme imati više od 27 godina starosti. Iako ne znamo tačan datum kada je Julijana Janković izdala nagrađenu knjigu, prema dostupnim ličnim podacima o autorki pouzdano možemo znati to da je u martu 2014. godine napunila 28 godina, pa je sasvim sigurno i to da je u periodu na koji se odnosi konkurs imala 28 godina ili više. Dakle, zasigurno je imala godinu više od onoga što je predviđeno konkursom. Ovo nam nedvosmisleno govori da Julijana Janković nije imala ni osnov da konkuriše za nagradu (bilo da je knjiga izdata pre septembra 2014. ili da je izdata nakon septembra 2014. kada je autorka imala 28 godina). Tako je prestižna nagrada „Matićev šal“ dodeljena autorki koja je automatski morala biti diskvalifikovana jer ne ispunjava osnovne uslove konkursa. Ostaje nejasno kako je moguće da se takva greška potkrala; ili je pak u pitanju neki nadrealni eksperiment u duhu poetike Dušana Matića, samo ovog puta eksperiment socijalne a ne poetske prirode. U prilog socijalnom eksperimentu govore i sledeće činjenice. 

Redakcija CIVILON-a kontaktirala je Biblioteku „Dušan Matić“ kako bismo došli do više informacija o ovom slučaju. V.D. direktora biblioteke, Gordana Marković, koja je istovremeno navedena kao član žirija ove godine, izvestila nas je da je žiri doneo ovakvu odluku uprkos ograničenju koje je navedeno u konkursu jer su smatrali da zbirka mora biti nagrađena zbog kvaliteta, i da to što je autorka starija godinu i nekoliko meseci nego što bi to po konkursu smeo biti slučaj – ne sme da predstavlja prepreku za nagrađivanje. Iako je u tekstu konkursa jasno naglašeno da se nagrada dodeljuje autorima do 27 godina i da autorka ne ispunjava ni formalne uslove za konkurisanje, direktorka je istakla da je to samo praksa da se dodeljuje do 27 godina, a da se žiri oslanjao na odluku od 30. 6. 1981. godine kada je nagrada osnovana. Prema njenim rečima, u ovoj odluci se ne uopšte ne definiše starosno ograničenje, te da se mladima smatraju svi mladi do 30 godina kada godine nisu posebno naglašene, kako se to danas smatra. Ostaje nejasno kako to da jedna odluka o osnivanju može da zameni tekst aktuelnog, ovogodišnjeg konkursa, ili pak to zašto je konkurs raspisan tako da se ne slaže sa pomenutom odlukom. Nakon našeg naglašavanja da tekstovi konkursa ne mogu proizvoljno da se tumače, naročito ne kada sadrže jasne cifre, te da su i u ovom slučaju koji je direktorka navela oštećeni oni mladi koji imaju 28, 29 i 30 godina koji se nisu prijavili upravo zbog ograničenja koje je postavio konkurs, direktorka je odgovorila i to da su „većina prijavljenih bili stariji od 27 godina“. Stoga ostaje kao poruka da reč „mladi autori“ u tekstu konkursa nosi veći značaj od samog eksplicitno navedenog starosnog ograničenja, te da su mladi od 28, 29 i 30 godina sami krivi što se nisu prepoznali u ovoj sintagmi koja stoji pored broja godina. 

Na ovom mestu je bitno navesti još nekoliko zanimljivih pojedinosti. Julijana Janković jedna je od mladih pesnika koje se promovišu na tribinama koje organizuje Udruženje književnika Srbije (UKS) pod nazivom „Mladi dolaze“ (Mladi dolaze 4 i Mladi dolaze 5). Predsednik ovog udruženja, Radomir Andrić, istovremeno je bio i predsednik žirija za dodelu nagrade „Matićev šal 2015“, koju je Julijana ove godine „dobila“. Još zanimljivije, ovo je podatak koji se ponavlja iz godine u godinu. Iako za Ognjena Karadžića (dobitnik „Matićevog šala“ 2014.) ne možemo utvrditi da li se ovim radionicama pridružio pre ili nakon dobijanja nagrade, postoje objektivni pokazatelji da je Miloš Brkić, dobitnik „Matićevog šala“ za 2013. godinu bio član UKS-a i pre dobijanja nagrade (nagrada je dodeljena u septembru 2013. a Brkić je pristupio UKS-u u avgustu iste godine. Predsednik žirija u svim pomenutim krugovima dodeljivanja bio je Radomir Andrić, dok su se drugi članovi žirija smenjivali, iako su bili pretežno iz pomenutog UKS-a. Iako se ne može utvrditi direktna povezanost Julijane Janković i Ognjen Karadžića sa UKS-om (jer lista članova udruženja nije javno dostupna), prilično je zanimljiv podatak to da su svi nagrađeni učestvovali u književnim radionicama ovog udruženja, dva od tri pomenuta autora zasigurno pre dobijanja nagrade. Pritom, sva tri nagrađena dela su prošla gotovo nezapaženo u književnoj javnosti i kritici van krugova UKS-a, što dovodi u pitanje relevantnost ovakvih izbora.

Ovim putem pozivamo svih 19 pesnika koji su učestvovali u konkursu za „Matićev šal“ da se jave na portalu Civilon.


Reference, zbirno:


Нема коментара:

Постави коментар